DOLAR 33,9818 0.11%
EURO 37,7251 -0.39%
ALTIN 2.726,78-0,69
BITCOIN 18408521,68%
İstanbul
25°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

ABD TÜRKİYE’Yİ VE RUSYA’YI HAVADA DA SIKIŞTIRMA DERDİNDE

ABD TÜRKİYE’Yİ VE RUSYA’YI HAVADA DA SIKIŞTIRMA DERDİNDE

ABONE OL
27.01.2023 20:51
ABD TÜRKİYE’Yİ VE RUSYA’YI HAVADA DA SIKIŞTIRMA DERDİNDE
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Wall Street Jurnal’den Jared Mansin ve ona katkı sağlayan Benjamin Katz‘ın gazetede yazdıkları makaleye göre ABD Türkiye’yi Rusya’ya karşı ABD yapımı yolcu uçakların Rusyaya uçuşunun durdurulması ve Rusya üzerindeki ABD boykotuna katılmaya zorluyor.

Müzakerelere aşina olan yetkililerin, ABD’li yetkililerin Türkiye’ye Rus havayollarının ülkeye Amerikan yapımı uçaklarla uçmasını durdurması için baskı yaptığını söyleyerek, ülkeleri Ukrayna’yı işgal etmesinden sonra  Moskova’ya uygulanan yaptırımları uygulamaya ikna etmek için Washington’da yeni bir hamlenin sinyalini verdi. geçen sene.

Üst düzey Amerikalı yetkililer geçen ay, Türk vatandaşlarının ihracatı ihlal ederek Rusya ve Beyaz Rusya’ya gidip gelen ABD yapımı uçaklara yakıt ikmali ve yedek parça gibi hizmetler sağlamaları halinde hapis cezası, para cezaları, ihracat ayrıcalıklarını kaybetme ve diğer önlemler alma riskiyle karşı karşıya oldukları konusunda uyardı. Yetkililer, geçen yıl uygulanan kontrollerin olduğunu söyledi. Yetkililer, Ticaret Bakan Yardımcısı Thea Rozman Kendler’in Aralık ayında Türkiye’ye yaptığı ziyarette mesajı Türk yetkililere ilettiğini söyledi.

Türkiye’ye yapılan uyarı, ABD ve müttefiklerinin Rusya’yı uzun vadeli tecrit etmeyi başarıp başaramayacağının veya Moskova’nın Kremlin’in “öldürme” stratejisinin merkezinde yer alan üçüncü ülkelerin yardımıyla ekonomik faaliyetleri sürdürmenin bir yolunu bulup bulamayacağının önemli bir sınavı. Batı dışında ortaklar bulmak. Türk Dışişleri Bakanlığı, uyarıyla ilgili yorum talebine yanıt vermedi.

Eski bir ABD ticaret temsilcisi yardımcısı ve şu anda Washington’daki Yeni Bir Amerikan Güvenliği Merkezi’nde kıdemli bir araştırmacı olan Emily Kilcrease, “Belli bir noktada, yaptırımla ilgili bir eylemde bulunmak zorunda kalacaklar” dedi. “Aksi takdirde, ihlaller hakkında bilgi sahibi oldukları ve bunu ele almak için hiçbir şey yapamadıkları ortaya çıkarsa, her şey alt üst olur.”

Bir Ticaret Bakanlığı sözcüsü, ajansın ayrıntılar hakkında yorum yapamayacağını söyledi. Ajansın İhracat Uygulama Ofisi’nin geçtiğimiz günlerde denizaşırı havacılık şirketlerini Rus, Beyaz Rusya ve İran ticari uçaklarının servisini içeren ABD ihracat kontrollerine uymaları konusunda uyardığını söyledi.

Sözcü, “Bu eylem ve Bakan Yardımcısı Kendler’in ziyareti gibi devam eden angajman, ABD’nin kontrollerimizin anlaşılmasını sağlama, ortaklığı ve uyumluluğu teşvik etme ve bilgi paylaşma çabaları için önemlidir.” dedi.

Biden yönetimi, Ukrayna’ya yönelik saldırıya yanıt olarak geçen Şubat ayında Rusya’nın ABD yapımı uçakları kullanmasını yasaklayan ihracat kontrolleri getirdi . İhracat kontrolleri artık ABD’de yapılan veya %25’ten fazla ABD kontrolündeki parçaları içeren uçakların Ticaret Bakanlığı’nın Sanayi ve Güvenlik Bürosu tarafından verilen lisans olmadan Rusya veya Beyaz Rusya’ya uçmasını yasaklıyor.

Rus havayolları , ABD ve Avrupa Birliği’nin Rusya tarafından işletilen jetlerin Batı semalarına girişini kısıtlayan yaptırımlar, uçağın güvenli bir şekilde bakımı için gerekli yedek parçaların tedariki ve iptali de dahil olmak üzere,  Boing jetlerini uçak kiralama sözleşmeleri ile de olsa uçurmaya devam etti.

Havacılık-analitik şirketi Cirium’un verilerine göre, Moskova’nın çoğunluğu devlete ait Aeroflot’u da dahil olmak üzere Rus ve Beyaz Rusya havayolları, 1 Ekim’den bu yana Boeing 777’ler, 757’ler ve 737’ler de dahil olmak üzere ABD yapımı uçakları kullanarak Türkiye’ye 2.100’den fazla uçuş gerçekleştirdi. Uçuşlar, Moskova’dan İstanbul, İzmir ve Akdeniz tatil beldesi Antalya da dahil olmak üzere Türkiye’deki destinasyonlara düzenli seferleri içeriyor.

Uyarı, ABD hükümetinin Ukrayna’ya tam kapsamlı saldırısına başlamasından yaklaşık bir yıl sonra Rusya’ya yönelik yaptırımları desteklemek için harekete geçtiği sırada geldi. ABD’li yetkililer, Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi Rusya ile ekonomik bağları olan ülkeleri, Rus hükümetini savaş başlatmak için kullanabileceği fonlardan ve kilit teknolojilerden yoksun bırakmayı amaçlayan yaptırımlara uymak için daha fazlasını yapmaya teşvik etmeyi hedefliyor.

Devam eden Rus uçuşları, Washington’un ihracat kontrollerinin Rusya’nın sivil havayolu filosunu onarmak için gerekli yedek parçaların satışını yasaklaması nedeniyle güvenlik endişelerini artırdı.

Rusya’nın sivil uçaklarının çoğu Boeing ve Airbus SE tarafından üretiliyor ve İrlanda ve Bermuda’daki şirketlerden kiralanıyordu. Geçen Mart ayında, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, havayollarının Rusya’daki uçakları yeniden kaydettirmesine izin veren ve uçakların yeniden ele geçirilmesini zorlaştıran yeni bir yasa imzaladı. Uluslararası havacılık kayıtlarına göre, Rus havayolları tarafından Türkiye’ye gidiş ve dönüş uçuşlarında işletilen çok sayıda uçak, geçen yıl kayıt numaralarını değiştirdi.

Türkiye’ye uçan uçaklar arasında, geçen yıl Rusya ile tüm kiralama faaliyetlerini fiilen durdurarak uçağın geri gönderilmesi emrini verdiğini söyleyen İrlandalı bir şirkete ait en az bir uçak bulunuyor. Bir uçak takip hizmeti olan FlightRadar24 tarafından derlenen verilere göre, Boeing 757 tipi uçak en son 13 Ocak’ta Türkiye’ye uçtu ve Antalya’ya indi.

Uçuş kayıtlarının doğrulanmasına yardımcı olan İstanbul merkezli hava ve deniz faaliyetlerini izleyen bir danışmanlık şirketi olan Bosphorus Observer’ın başkanı Yörük Işık, “Bu uçaklar teknik olarak çalıntı” dedi.

Uçuş kayıtları, Türkiye’ye uçan aynı uçakların Hindistan, Tayland ve diğer destinasyonlara da seyahat ettiğini gösteriyor. Türkiye’ye yapılan uçuşlar, Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü’ne üyeliği ve önemli bir turizm ve transit geçiş merkezi statüsü nedeniyle, özellikle uluslararası incelemeye tabi tutulabilir. İstanbul’un havalimanı, Avrupa’nın en işlek havalimanlarından biri ve artık doğrudan kıtaya ve dünyanın başka yerlerine uçamayan Ruslar için önemli bir geçiş noktası.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan , ülkesinin zor durumdaki ekonomisini istikrara kavuşturmak amacıyla Rusya ile ekonomik bağları derinleştirmeye çalışırken aynı zamanda Rusya ve Ukrayna ve Batı arasında benzersiz bir arabuluculuk rolü üstlendi. Rusya ile büyüyen ekonomik ilişkinin bir parçası olarak, oligarklar Türkiye’de yatları ve jetleri park ediyor ve orada milyonlarca dolarlık gayrimenkul satın alıyor, Washington’da Ankara’nın yaptırımların etkisini hafiflettiğine dair alarmlar veriyor. Türk yetkililer, yaptırımların etkisiz olduğunu ve Türkiye’nin Rusya ile muhatap olarak önemli bir rol oynadığını söylüyor.

Işık, “Türkiye suları bir kez daha test ediyor” dedi.

Aeroflot, işgalin ardından Mart ayında çoğu uluslararası uçuşu askıya aldıktan sonra Mayıs ayında Türkiye’ye uçuşlarına yeniden başladı. Milyonlarca Rus geçen yıl Türkiye’ye uçtu, bazıları turist olarak, diğerleri zorunlu askerlikten ve muhalefete yönelik baskılardan kaçtı.

Uçuş kayıtlarına göre, Rusya’nın en büyük ikinci hava yolu şirketi S7, Azur Air, Utair ve Beyaz Rusya’nın Belavia ile birlikte geçen yıl ABD yapımı Boeing uçakları da dahil olmak üzere Türkiye’ye uçtu.

S7, Azur ve Belavia, yorum taleplerine yanıt vermedi. Yorum için Utair’e ulaşılamadı.

Rus göçmenleri ve turistler 29021’in sonlarında istikrarsızlaştırıcı bir kur krizi yaşayan Türkiye için önemli bir döviz kaynağı oldu . Türk hükümeti istatistiklerine göre, Ruslar geçen yıl Ocak-Ağustos döneminde Türkiye’ye gelen en büyük ikinci turist sayısını temsil ediyor ve üç milyonu aşkın Rus ziyaretçi ile yıllık %23’lük bir artış gösteriyor.

Jared Malsin ve Benjamin Katz

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.