Türkiye’nin söküm iznini iptali sonrası ortada kalan gemi derhal Brezilya’ya dönse de vardığı Suape limanında liman yetkilileri tarafından asbestli olması gerekçesi ile limana alınmadı. Geminin kaderi ve alıcılarının bundan sonra ne yapacağı neye karar vereceği merakla bekleniyor.
Brezilya Donanması yaptığı açıklamada, “mevcut asbestin bulunduğu eyalette sağlık riski oluşturmadığını” iddia etti.
Amyant veya bilinen adı ile asbest 70’den fazla ülkede yasaklandı.
Ulusal Kanser Enstitüsü’ne göre, ‘Asbest (veya asbest), çevresel temizlik ürünleri ve yanmaz tekstil ürünlerine ek olarak fiber çimento sektöründe yaygın olarak kullanılan mineral kökenli bir elyaftır’. Ancak, ‘mesleki akciğer kanserlerinin çoğunluğunu ve işle ilgili tüm kanserlerin üçte birini oluşturur’.
Son olarak, 70’den fazla ülkede asbest kullanımı yasaklanmıştır. Brezilya’da 2017’de Federal Yüksek Mahkeme de materyali ulusal topraklarda yasakladı. Benzer şekilde, Tehlikeli Atıkların Sınır Ötesi Hareketlerinin Kontrolü ve Bertarafına İlişkin Basel Sözleşmesi, asbestli atıkları tehlikeli olarak kabul eder.
Türkiye’de yasaklanan, İngiliz hükümeti tarafından Cebelitarık Boğazı’ndan geçişi engellenen São Paulo uçak gemisinin gövdesi, Rio de Janeiro yetkilileri tarafından reddedilen São Paulo uçak gemisinin gövdesi, Suape limanına getiriliyor. , aynı zamanda Pernambuco’ya yanaşamayacak. Pernambuco Eyalet Çevre Ajansı (CPRH), 5 Ekim Çarşamba günü geç saatlerde bir görüş yayınlayarak, Suape liman yönetiminin çevreye yönelik risk nedeniyle yanaşmaya izin vermemesini tavsiye etti.
Hollandalı römorkör Alp Center tarafından aylardır yedekte çekilen geminin gövdesinin 9,6 ton asbest taşıdığı söyleniyor. Sorun şu ki, içeride başka toksik maddeler ve radyoaktif kirletici olarak kabul edilen materyallere dair kanıtlar var, ancak gemiyi 2018’de devre dışı bırakan Brezilya Donanması ve onu sökmek için 2021’de satın alan Türk şirketi Şok Denizcilikve Tic. , bu maddelerin bir envanterini çıkardı.
Görüşe göre, CPRH, “söz konusu geminin ihracat lisansının Ibama tarafından zaten iptal edildiğini ve hatta diğer bölgelerde seyretmesi ve yanaşmasının engellendiğini” bildirdiğini bildirdi. Suape limanı yöneticileri, şirketin Pernambuco limanında taşıdığı tehlikeli maddelerin hangileri olduğunu belirlemek için testler yapmayı ve böylece Türkiye ve Birleşik Krallık hükümetleri tarafından talep edilen envanteri hazırlamayı amaçladığına inanıyor.
Uçak gemisinden geriye kalanlar, bu yılın Mayıs ayından bu yana Deniz Kuvvetleri’nin Guanabara Körfezi’ndeki tesislerinden İstanbul limanına doğru yola çıktığından beri okyanuslarda dolaşıyor. Türk çevre örgütü İzmir Yaşam Alanları, ülkeye gelmeden önce gemiyi teslim almanın riskleri konusunda ülke hükümetini uyardı: “Ölüm, yıkım, acı ve sorunlarla dolu bu gemi geliyor” uyarılarından birini okudu. Baskı etkisini gösterdi ve şirket tekne için başka bir hedef bulmaya çalıştı.
Yolda bir başka sorun daha var: Yılda 50.000 geminin geçtiği Cebelitarık Boğazı’nı kontrol eden Birleşik Krallık, çevresel riskler nedeniyle São Paulo’nun buradan geçmesini engelledi. Römorkör daha sonra Rio de Janeiro’ya döndü, ancak askeri havacılıkta uzmanlaşmış Airway web sitesine göre, Espírito Santo’nun zirvesindeyken döndü ve Çarşamba günü yanaşması gereken Suape’ye yöneldi. Greenpeace adlı STK’nın web sitesi üzerinden rotanızı takip etmeniz mümkün.
sorunlu gemi
São Paulo her zaman bu isme sahip değildi. 1957 ve 1960 yılları arasında Fransa’da inşa edilen ve adı Foch olan 266 metre uzunluğunda ve 32.800 ton ağırlığındaydı. 1960’larda ve 1970’lerde, Pasifik Okyanusu’nun Fransız topraklarında nükleer testlerde kullanıldı. 2000 yılında, uçak gemisi Brezilya hükümeti tarafından 12 milyon dolara satın alındı ve 2014 yılına kadar Donanmaya hizmet etti. Bu dönemde gemide yangınlar da dahil olmak üzere birçok olaya sahne oldu. Toplamda, 2018’de hizmet dışı bırakılana kadar denizde sadece 206 gün geçirdi.
ÇEVRE
10 Eylül 2024ÇEVRE
10 Eylül 2024ÇEVRE
10 Eylül 2024DENİZCİLİK
10 Eylül 2024ÇEVRE
10 Eylül 2024DENİZCİLİK
10 Eylül 2024ÇEVRE
10 Eylül 2024Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.