DOLAR 34,3507 0.09%
EURO 37,4986 0.78%
ALTIN 3.025,950,26
BITCOIN 23711031,03%
İstanbul
11°

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Yeniden rüzgara dönüş

Yeniden rüzgara dönüş

ABONE OL
25.08.2023 08:16
Yeniden rüzgara dönüş
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Rüzgar kapanı da diyebileceğimiz sistemin büyüklüğünün anlaşışması için bire bir ölçekte bilinen bazı şeyler ile karşılaştırılması

Rüzgardan faydalanma/yakalama sistemleri adlı Norveç şirketi, geleneksel fosil yakıtlarla karşılaştırılabilir fiyatlarla 80.000 ev için yenilenebilir enerji üretebilecek yüzen bir açık deniz rüzgar enerjisi jeneratörü geliştiriyor.

Rüzgar Yakalayıcı adı verilen yapı, 300 metre yüksekliğindeki bir çerçeve içinde dikey olarak istiflenmiş yüzden fazla rotor içerecek.

Şirkete göre, bir Windcatcher, mevcut en güçlü yüzen türbinlerden beşi kadar enerji üretebilirken, süreçte üretilen enerjinin fiyatını da yarıya indirebilir.

Rüzgar Yakalama Sistemleri ilk yapıyı önümüzdeki üç yıl içinde devreye almayı hedefliyor.

Rüzgar Yakalama Sistemleri CEO’su Ole Heggheim, Dezeen’e şunları söyledi: “Amacımız, offshore rüzgar operatörlerinin ve geliştiricilerinin sübvansiyonlar olmadan, diğer enerji kaynaklarıyla rekabet edebilecek bir maliyetle elektrik üretmelerini sağlamak.”

“Diğer yüzen teknolojilerin 10 yıl içinde başarmayı planladığına benzer bir kilovat başına maliyetle elektrik üretebiliriz.”

Daha küçük rotorlar verimi artırabilir

Sığ sularda sabit temeller üzerine yerleştirilen türbinlerin aksine yüzen türbinler, derin, açık deniz üzerinde meydana gelen yüksek rüzgarlardan enerji elde edebilir.

Bununla birlikte, 115 metreye kadar uzunluğa sahip devasa kanatları nedeniyle, bu yüzen türbinler genellikle saniyede yaklaşık 11 metrelik rüzgar hızlarında maksimuma ulaşır.

Rüzgar Yakalama Sistemleri, yüzer rüzgar santrallerini daha verimli hale getirmeyi, bunun yerine dakikada daha fazla dönüş gerçekleştirebilen ve saniyede 17 ila 18 metreye kadar daha yüksek rüzgarları kontrol edebilen, 15 metre uzunluğunda kanatlara sahip daha fazla sayıda küçük türbine güvenerek yapmayı umuyor. daha fazla enerji üretiyor.

Heggheim, “Saniyede 11 metre hızla esen rüzgarın enerjisi metrekare başına yaklaşık 350 watt’tır.” diye açıkladı.

“Ve saniyede 17 metre hızla gelen rüzgarın enerjisi metrekare başına 13.000 watt’tır, bu nedenle rüzgarın üstel gücünden yararlanıyoruz.”

Windcatcher’da bu küçük türbinlerden 117’si çelik bir çerçeve içine yerleştirilecek ve yarı batık bir trimaran teknesine yelken gibi monte edilecek.

Yelken, rüzgar yönünde dönmesine izin verecek şekilde dönen bir tarete sabitlenecektir.

Rüzgar Yakalayıcı, türbinleri birbirine yakın yerleştirerek, bir türbinin yarattığı türbülansın çevredeki türbinler tarafından kontrol altına alınabileceği ve üretebilecekleri enerji miktarının maksimuma çıkarılabileceği çoklu rotor etkisinden faydalanabilir.

Heggheim, “Rotorlar arasında bir türbülans sinerjisi var” diye açıkladı. “Bir ağdaki on türbin, on ayrı türbinin toplamından daha fazlasını üretecektir.”

Şirket, toplamda bir Rüzgar Kapanı’nın 80.000 haneye yetecek kadar enerji üretebileceğini ve süreçte kaplanan yüzey alanını yüzde 80 oranında azaltabileceğini iddia ediyor.

Çelik gövdeli Rüzgar santralinin çevresine 100’den fazla türbin asılacak

Daha az kurulum ve bakım maliyetleri

Rüzgar Yakalama Sistemleri, ideal koşullar altında ünitenin, piyasadaki en büyük ve en güçlü olan Vestas V236 gibi bireysel yüzer türbinlerin ürettiği 80 gigawatt-saat ile karşılaştırıldığında yılda 400 gigawatt saate kadar enerji üretebileceğini söylüyor.

Yüzen türbinlerden elde edilen enerjinin fiyatı, devasa rotorlarının kurulum ve bakımı ile onları havada tutan büyük, yüzer altyapının maliyeti nedeniyle şu anda diğer yenilenebilir kaynaklardan daha yüksek.

Ancak Heggheim, halihazırda mevcut, kullanıma hazır teknolojiyi birleştirerek ve birden fazla rotoru tek bir platformun üzerine istifleyerek, Windcatchers’ın bireysel yüzer türbinlerden daha az üretim maliyetine sahip olacağını ve daha uzun bir ömre sahip olacağını ve sonuçta tüketiciler için enerji fiyatını düşüreceğini savunuyor.

Kaynak : Dezeen

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.