DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BITCOIN 22335030,63%
İstanbul
25°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Mısır, içme suyunu denizden elde edecek

Mısır, içme suyunu denizden elde edecek

ABONE OL
29.08.2023 23:08
Mısır, içme suyunu denizden elde edecek
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Mısır hükümeti, 26 Mayıs’ta deniz suyunu tuzdan arındırma projelerini önümüzdeki dönemde, özellikle kıyı ve sınır kentlerinde 14 yeni tesis kurarak genişletme kararını duyurdu.

Hükümete göre proje, ülkedeki tuzdan arındırma tesislerinin toplam su kapasitesini günde yaklaşık 1,4 milyon metreküpe çıkarmayı hedefliyor.

Bu, Etiyopya baraj rezervuarının üçüncü doldurma aşamasını uygulamaya hazırlanırken, Büyük Etiyopya Rönesans Barajı (GERD) üzerindeki bocalayan müzakerelerin ortasında geliyor.

26 Mayıs’ta, Başbakan Mostafa Madbouly, deniz suyunu tuzdan arındırma projelerinin kurulmasını genişletme planlarını takip etmek için birkaç bakan ve yetkilinin katıldığı bir Kabine toplantısına başkanlık etti.

Yeni deniz suyunu tuzdan arındırma projelerini hayata geçirmek isteyen şirketlerden teklif almak ve en iyi fiyatlara ulaşmak için pazarlık yapmak üzere bir teknik komite oluşturulmasını emretti.

Madbouly, tuzdan arındırma projelerinin uygulanması için gerekli arazilerin yanı sıra tuzdan arındırmada kullanılan imalat ekipmanları gibi tuzdan arındırma tesisleri için gerekli girdileri sağlamak üzere kurulacak endüstriyel projeler için arazilerin güvenliğini sağlamak üzere devlet kurumlarına görev verdi.

Mısır hükümet sözcüsü Nader Saad, 26 Mayıs’ta yaptığı açıklamada, hükümetin 2020’den 2050’ye kadar deniz suyunu tuzdan arındırma projelerinin kurulmasını genişletmek için “beş katlı bir plan” hazırladığını söyledi.

Plan, kentsel gelişim hedefleri için su ihtiyaçlarını güvence altına almayı ve gelecekteki doğal nüfus artışının gereksinimlerini karşılamayı hedefliyor.

Şu anda Mısır’da günde 917.000 metreküp toplam su kapasitesine sahip 82 tuzdan arındırma tesisi bulunmaktadır.

Saad’a göre, 14 yeni tesisin kurulması toplam su kapasitesini günde 1,4 milyon metreküpe çıkaracak.

Mısır’ın eski su kaynakları ve sulama bakanı Muhammed Nasreddin Allam Al-Monitor’a şöyle konuştu: “Mısır, tarım ve içme amaçlı kullanılan tatlı su kaynaklarının yeterli olmaması nedeniyle deniz suyunu tuzdan arındırma projelerini uygulamak zorunda kalıyor. Bu projeler, yüksek maliyetlerine ve devleti yormalarına rağmen çok önemlidir. Tarihsel olarak Nil ülkesi olarak bilinmemize rağmen bu özellikle doğrudur.”

Büyük Projelerden Sorumlu Sulama Bakan Yardımcısı Muhammed Omar, 2021’de yaptığı açıklamada, “Tuzdan arındırma tesislerinde bir metre küp üretmenin maliyeti 15.000 Mısır lirasına [805] $’a ulaşıyor ve bir tuzdan arındırma tesisi kurmanın maliyeti dört sıradan bir su arıtma tesisinin inşasından kat kat daha büyük.”

Allam, “Analiz edilen su tarım için değil, sadece içme amaçlı kullanılıyor. Tuzdan arındırma projeleri Mısır’ın son yıllarda yaşadığı su açığı sorununu çözmeyecek. Mısır’ın su durumu, Etiyopya barajının inşaatının devam etmesi ışığında kesinlikle büyük bir tehlikeyle karşı karşıya.”

Mısır, yıllık yaklaşık 114 milyar metreküp olan su ihtiyacının %97’sini Nil Nehri’nden karşılamaktadır. Bu arada, Sulama Bakanı Mohamed Abdel Aty’nin 2021 Aralık ayı ortasında yaptığı açıklamalara göre, ülkenin su kaynakları yılda 54 milyar metreküpe varan bir açıkla yılda 60 milyar metreküpü geçmiyor.

Allam, “Suyun tuzdan arındırılması projelerinin temel amacı, Mısır’ın tanık olduğu su kriziyle, hükümet tarafından hayata geçirilen yeni şehirlere su sağlayarak başa çıkmayı amaçlıyor, çünkü bu şehirlere su sağlamak için başka alternatif yok.”

“Bu aşamada bu projelere ihtiyaç duyulmasına rağmen, [maliyetleri ve deniz yaşamına yönelik tehditleri nedeniyle] en iyi çözüm değiller” dedi.

Mısır başbakanının 26 Mayıs’ta yaptığı açıklamada, ülkesinin bir sonraki aşamada, özellikle kıyı ve sınır şehirlerinde deniz suyunu tuzdan arındırma projelerinin kurulmasını genişletmeye olan ilgisinden bahsettiği ve bu projelerin sağlanmasındaki önemi göz önüne alındığında, buna işaret etti. çeşitli kalkınma amaçlarını desteklemek için ihtiyaç duyulan yerel suyun bir kısmı.

2014’ten bu yana kurulan ve kurulan yeni şehirlerin sayısı, New Alamein, İdari Başkent ve Yeni Toshka şehri dahil olmak üzere toplam 690 milyar Mısır sterlini (37 milyar $) yatırımla 30’a ulaştı.

Devlete ait Ulusal Su Araştırma Merkezi’nde profesör olan Muhammed Davud Al-Monitor’a şunları söyledi: “2014’ten bu yana kıyı kentlerinde çok sayıda deniz suyunu tuzdan arındırma tesisi kuruldu. Son yıllarda kuzey ve güneyde istasyonların kurulmasıyla daha fazla proje başlatıldı. Sina Yarımadası, Hurghada ve al-Ain, Sokhna ve al-Alamein.”

“2014’ten önce tuzdan arındırma tesislerinin üretimi sadece günde 80.000 metreküp iken, son zamanlarda önemli ölçüde arttı [günde 917.000 metreküp], 2015 yılına kadar günlük bazda 1.5 milyon metreküpe kadar öngörülen hedefle. 2050.”

Kahire Üniversitesi Afrika Çalışmaları ve Araştırmaları Enstitüsü’nde su uzmanı ve jeoloji ve su kaynakları profesörü olan Abbas Şaraki Al-Monitor’a şöyle diyor: “Yeni kentsel topluluklar çöllerde ve kıyılarda genişliyor, Nil sularından uzaklaşıyor.”

Bu nedenle, Nil’den su aktarmak yerine bu topluluklarda suyu tuzdan arındırmak daha faydalı olacaktır, çünkü nakliye sırasında su israfına ek olarak nakliye maliyeti de pahalıdır.”

Sharaki, “Su sıkıntısı olduğu sürece, yeni kentsel toplulukların ihtiyaçlarını karşılamak için tuzdan arındırma uygun yoldur ve bu projeler, Nil Nehri çevresindeki kentsel alanlardan uzakta bulunan turizm ve sanayi bölgelerine fayda sağlamaktadır.”

Ancak deniz suyunun tuzdan arındırılması turizm, sanayi veya ev içi kullanım için kullanılırsa ekonomik, tarımda kullanılırsa tamamen ekonomik değildir. Mısır’ın karşı karşıya olduğu asıl sorun, su kaynaklarımızın %80’inden fazlasını tüketen tarım için gerekli suyun olmamasıdır.”

Sharaki, deniz suyunu tuzdan arındırmanın bocalayan GERD müzakereleriyle doğrudan ilgili olmadığını düşünürken, “barajın üçüncü büuütülmesi ve doldurulmasıyla devam etmenin Mısır’a büyük zarar vereceğini vurguladı İkincisi, Mısır’ın sudaki payı açısından, çünkü depolanan suyun bir kısmı bize ulaşan miktardan düşülecek.”

Allam, Sharaki ile aynı fikirde olduğunu belirterek, “Etiyopya’nın yeni müzakerelere girmek için yeni niyetleri olmamasına rağmen, Mısır çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak için tarihsel su payına bağlı kalıyor ve tek bir damla sudan vazgeçmeyecek” dedi.

Kaynak : Al Monitor

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.