Değerli vatandaşlar, bildiğiniz üzere yapımı Rus şirket ROSATOM tarafından devam eden Akkuyu nükleer santralin kime ait olduğu tartışmaları yazılı ve görsel medyada devam ediyor. Akkuyu nükleer Genel Müdürü Anastasia Zoteeva Rusya’nın en önemli kanallarından biri olan Russia 1 de yaptığı açıklamada “Akkuyu NGS Rusya’ya ait, bu başka bir ülkenin topraklarında inşa edilen ve bize ait bir santraldir” dedi ve konuşmasını “Sovyet dönemi dahil Rusya’nın nükleer enerji tarihinde ilk kez başka bir ülkede ancak kendimiz için bir santral inşa edilen bize ait ilk santraldir. Bu santral YİD modeli ile değil Yap İşlet Sahip ol sistemiyle yapıldı” sözleriyle tamamladı. Bakan Bayraktar ise bu iddiayı ret ederek santralin sahibinin Türkiye olduğunu söyledi. İki tarafın da bu konuda doğru söylemeyeceğine göre taraflardan biri yalan söylüyor.
Peki gerçek ne? 2010 yılında taraflar arasında yapılan anlaşmaya göre Akkuyu NGS’nin sermayesi ve yönetimi tamamen Rusların. Türkiye’nin tek bir sorumluluğu var o da ciddi bir kaza durumunda ortaya çıkabilecek maddi zararı karşılamak olacak. Santral tamamlandığında teknoloji Türkiye’ye devredilmeyeceği gibi denetimi Rusya da olacak. Bir kaza olmasının hem ekonomik hem de çevre açısından doğuracağı büyük faturalar, FUKUŞİMA nükleer kazasının Japonya’ya faturası 1 trilyon doların üzerinde olduğu örneği dikkate alındığında Türkiye’ye mal edilecektir. Çünkü; Anlaşmanın 16.maddesi(EK) açık olarak ciddi bir kaza durumunda 3.taraflara karşı(ki bütün Akdeniz ülkelerini kapsıyor) Türkiye sorumludur diyor.
Yani, tarafların açıklamaları doğrultusunda sahibi belli olmayan Akkuyu NGS skandalı ile karşı karşıyadır Türkiye. Bu durumun doğruluğuna 6.Ekim.2010 tarih ve 27721 sayılı resmi gazetede yayınlanan 2010/918 karar sayılı anlaşma maddelerine bakarak bulmaya çalışalım. Söz konusu anlaşmaya göre yatırımı karşılayan ve yönetimi elinde tutan Rusya iken bu santralin sahibi Türkiye’dir diyen sayın bakan ne kadar inandırıcı olabilir.
AKP iktidarının gizli kapaklı işlerinden biri olan Akkuyu NGS’nin kendisi ve yönetim Rusya’ya ait ama kaza olduğunda sorumlu Türkiye.. Bu projeye imza atanlar yerli ve milli olabilir mi? bu bir skandal olarak tarihimizde yerini alacaktır. Daha ortaya neler çıkacak onu da zaman gösterecektir. Sonuç olarak, Yerli ve milli santralimiz denilen Akkuyu NGS aslında yerli ve milli bir skandaldır. Acaba Rusya devlet Başkanı Putin neyin karşılığı bu imtiyazı aldı bilinmiyor. Bu bir ilk! Peki, Akkuyu NGS de ilk olan başka neler var derseniz;
DOĞRU PARTİ olarak, kamuoyundan gizli bir şekilde yürütülen, iki kişinin aldığı bu kararları ve olası sonuçlarını RED ettiğimizi ilan ediyoruz. Burası sadece enerji üretim amaçlı olarak kalmalı ve kaynak olarak Toryum yakıtlı reaktörler (ki ÇİN 2021 yılı itibarı ile kullanmaya başlamıştır) kullanılmalıdır. Ülkemiz topraklarında yer alan tüm sistemlerin güvenliği Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin görev ve yetkisindedir. Bu görev ve söz konusu tesis asla bir başka devlete verilemez.
12.Nisan.2024
Selam ve Saygılarımla
Cezmi Orkun
Doğru Parti Genel Başkan Yardımcısı
(Enerji, Tabii Kaynaklar ve Madencilik Politikaları Başkanı)
EK: Anlaşmanın kaza hakkındaki maddesi
MADDE 16. NÜKLEER SORUMLULUK
İşbu Anlaşma kapsamındaki iş birliği çerçevesinde oluşabilecek nükleer zarara ilişkin üçüncü taraf sorumluluğu, Türkiye’nin taraf olduğu veya olacağı uluslararası anlaşmalara, belgelere ve Türk Tarafının ulusal kanunları ve düzenlemelerine göre düzenlenecektir.
ÇEVRE
15 Ekim 2024ÇEVRE
15 Ekim 2024ÇEVRE
15 Ekim 2024DENİZCİLİK
15 Ekim 2024ÇEVRE
15 Ekim 2024DENİZCİLİK
15 Ekim 2024ÇEVRE
15 Ekim 2024Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.