DOLAR 34,6400 0.22%
EURO 36,5935 0.78%
ALTIN 2.927,890,35
BITCOIN 3193647-5,86%
İstanbul
10°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Adriyatik eko sistemi

ABONE OL
19.04.2022 18:42
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Adriyatik ekosistemleri büyük iklim değişikliklerine dayanır, ancak insan etkisi altında solar.

Adriyatik yumuşakçalarının iklim değişikliğine, hava koşullarına karşı inanılmaz derecede dayanıklı olduğu kanıtlanmıştır.

70.000’den fazla fosilin analizi, yumuşakça topluluklarının son buzul çağında büyük iklim değişikliklerine karşı inanılmaz derecede dirençli olduğunu gösteriyor.

Florida Doğa Tarihi Müzesi ve birkaç Avrupa araştırma kurumundan bilim adamları, en son buzul genişlemesini işaret eden iki sıcak dönem boyunca Adriyatik ekosistemlerinin tarihini izlediler. Elde ettikleri sonuçlar, sıcaklık, tuzluluk ve deniz seviyesindeki büyük değişikliklerin yumuşakça toplulukları üzerinde bölgedeki insan faaliyetinin neden olduğu mevcut çevresel krizden çok daha az etkisi olduğunu gösteriyor.

Florida Museum Thompson Omurgasız Paleontolojisi başkanı kıdemli yazar Michał Kowalewski, “Yaklaşık 120.000 yıllık büyük iklim değişikliğinin bu ekosistemleri son birkaç yüzyıldaki insan kaynaklı değişiklikler kadar etkilemediğini düşünmek iç karartıcı” dedi.

Araştırmacılar bir süredir modern Adriyatik ekosistemlerinin tarihsel temellere kıyasla önemli ölçüde değiştiğini biliyorlardı.

Daha önce Florida Müzesi’nde çalışan Viyana Üniversitesi’nde doktora sonrası araştırmacı olan ortak yazar Rafał Nawrot, “Bu ekosistemler üzerinde, tortullaşma oranlarını artıran arazi kullanımındaki değişiklikler gibi birden fazla insan kaynaklı stres faktörü var” dedi. “Bu, artan tarımın daha yüksek erozyon oranlarına yol açtığı Roma İmparatorluğu’na kadar uzandı.”

Nawrot, İtalyan yarımadasındaki önceki uygarlıkların Adriyatik ekosistemleri üzerinde kayda değer bir imza bırakmış olsa da, değişikliklerin çoğunun son yüzyılda meydana geldiğini açıklıyor. Nehirlere ve haliçlere gübre akışı, deniz ve tatlı su ortamlarında oksijeni tüketen kaçak reaksiyonları ateşledi. Kasabalardan ve şehirlerden kaynaklanan kirlilik, deniz yaşamı için zehirli bir melanj yaratır ve kargo gemileri, uluslararası nakliye hatlarını yerel ekosistemleri bozan istilacı kaçak türlerle doldurur. Adriyatik yumuşakçaları için belki de en zararlı olanı, ticari balıkçılık ağları deniz tabanı boyunca sürükleyerek havzayı dipte yaşayan balıklar ve çift kabuklular için temizliyor.

Araştırmacılar, karasal ve derinlikte açılan tortu çekirdeklerinden fosiller elde ettiler.

Nawrot, bu yılın başlarında yayınlanan geniş bir araştırmaya atıfta bulunarak, “Adriyatik Denizi, dünyanın en yoğun trol bölgesidir.” Dedi.

Kaynak: https://phys.org/

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP