DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BITCOIN 22352471,91%
İstanbul
27°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

PARTİ DEVLETİ/DEVLET PARTİSİ

PARTİ DEVLETİ/DEVLET PARTİSİ

ABONE OL
06.10.2023 15:10
PARTİ DEVLETİ/DEVLET PARTİSİ
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Demokrasiyi özümseyememiş kafaların yönettiği ülkelerde ya “Devlet Partisi” olur, ya da “Parti Devleti.” Bunların ikisi de, o ülke için ciddi sıkıntılar doğurur.
Gelişmiş demokrasilerde ve akıllı liderlerin bulunduğu ülkelerde “Devlet” ve “Parti” arasındaki hassas denge mutlaka korunur. Ne, “Devlet”in “Parti”yi ezip demokrasiye zarar vermesini, ne de “Parti”nin “Devlet’i” ele geçirip, anayasayı ve hukuku çiğnemesinin önünün açılmasına izin verilir.
1950 öncesi, Türkiye tam bir “Devlet Partisi” yöntemiyle idare ediliyordu. Valiler aynı zamanda Parti İl Başkanı, Kaymakamlar İlçe Başkanı gibi parti sorumlusu idiler. Vatandaşın devlet dairelerinde hakkını araması, devlet güçleri karşısında kendisini savunması mümkün değildi. Devlet, adeta Parti olmuştu.
Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği, 25 Aralık 1991 tarihinde yıkılmadan evvel Rusya’da tam bir “Parti Devleti” sistemi vardı. Parti Üst Yönetimi, devletin tam hakimiydi. Ne kuvvetler ayrılığı ne yargı bağımsızlığı, ne de hukuk devleti vardı. Her şey, Politbüro denen üç-beş kişinin iki dudağı arasında idi.
Demokrasinin standartlarını yükseltmek, milli iradeyi etkin kılmak, İleri Demokrasi iddiasıyla iktidara gelen AKP, Türkiye’yi AKP=Devlet yani “Parti Devleti” gibi yönetti. Bugünün Türkiye’sinde ne “Yasama-Yürütme-Yargı” arasındaki kuvvetler ayrılığı, ne anayasa teminatı, ne devlet terbiyesi, ne de karşıt fikirlere tahammül denen “demokratik sabır” yoktur.
Her şey Başbakan Erdoğan’ın iki dudağı arasındadır. İleri demokrasi dedikleri “ucube”, Erdoğan’ın sığ bilgisi ve sınır tanımayan hırsı sayesinde, “Milli Şef” döneminden daha geriye gitmiştir.
AKP bir siyasi partinin adıdır. Bugün için iktidardadır, yarın muhalefet olur, daha sonra da dağılıp gider. T.C Devleti ise, içerden ve dışarıdan ne kadar ihanete uğrarsa uğrasın, dünya durdukça yaşayacaktır.
“Biz Milli İradeyi temsil ediyoruz, devleti istediğimiz gibi yönetiriz” anlayışı ilkel bir anlayıştır. Evet, Milli İradeyi siz temsil ediyorsunuz, devleti de yönetebilirsiniz, ama istediğiniz gibi değil! Anayasa ve Yasaların çizdiği çerçevede yönetebilirsiniz. Aksi, yetki tecavüzüdür ve suçtur.
İbrahim Kalın Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanıdır ve “Devlet Memurudur” .
AKP İstihbaratının veya AKP Disiplin Kurulunun Başkanı değildir.
T.C Devletinin güvenliğinden sorumlu bir “Devlet Memurudur.”
Elbette Milli İradenin temsilcisi iktidarın ile onun emrinde ve uyumlu olarak çalışmalıdır. Buradaki tek ve vazgeçilmez şart; MİT Başkanının, iktidarın emrinde görev yaparken Anayasa ve yasaların dışına çıkmamasıdır.
Kanunsuz emirlere direnmesidir. Örneğin, iktidar Milli İradeyi temsil ediyor diye, MİT Başkanına “İktidar karşıtları için sahte dijital deliller üret, onları hapse attır, kasetlerini çek, gerekiyorsa kaza süsü vererek yok et” diye emir verse, bu kanunsuz emre uyacak mıdır?
MİT Başkanı her hareketinin, her eyleminin hesabını her devlet memuru gibi Türk Yargısı önünde verecektir. Kimsenin, T.C Devletinin önemli bir makamını, AKP’ye koltuk değneği yapmaya hakkı yoktur.
AKP İktidarı; Dış Politikadaki hezimetini, acemi bir Genel Başkan Yardımcısı ile ve Başbakan’ın özel temsilcisi olarak Oslo’da PKK’lılara “Sizinle savaşan ordu şimdi hapiste” diyen bir devlet memuru ile kapatamayacağını iyi anlamalıdır.
Sağlık ve başarı dileklerimle
06 Ekim 2023
Rifat Serdaroğlu
DOĞRU Parti Genel Başkanı

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.