Almanya’da Hamburg limanında bir konteyner terminalinin Çinli COSCO’ya hisse satışı üzerinden ortaklık karıştı. İktidarın en büyük ortağı Sosyal demokrat parti olaya ılımlı yaklaşsa da koalisyon ortakları Yeşiller ve Hür Demokrat parti konuya şiddetle karşı çıkıyorlar..
Başbakanlık Ekonomi Bakanı Habeck’e karşı mı?
Basında çıkan haberlerde, örneğin Ekonomi Bakanı Robert Habeck’in (Yeşiller) reddetmesine karşı Federal Başbakanlık’ın Çin’in girişinin onayını zorlamak istediği belirtilmişti. Ay sonuna kadar itirazların yapılabileceği bir süre var. Ancak bu süre uzatılabilir.
Anlaşmazlığın arka planında, 2021’de Hamburg liman lojistik şirketi “HHLA” ile Çinli terminal operatörü “Cosco Shipping Ports Limited” arasında Hansa kentindeki Tollerort’taki HHLA terminalinin yüzde 35’lik Çin hissesi üzerinde imzalanan bir anlaşma yer alıyor. HHLA liman grubu, “Hamburg limanı Çin’e satılmayacak” dedi.
Liman kritik altyapının bir parçasıdır
Ayrıca, federal hükümet girişi yasaklayabilir. Hamburg Belediye Başkanı Peter Tschentscher gibi anlaşmanın destekçileri, grubun kritik altyapıya erişimi olmadığını ve mülkün kamu malı olarak kaldığını savunuyorlar.
Özellikle altyapı kritik olduğu için Ekonomi Bakanlığı bir yatırım inceleme süreci yürütüyor. Habeck, muhtemelen girişe izin vermeyeceğini Eylül ortasında açıkça belirtmişti. Tollerort, genel limanın sadece küçük bir parçası olmasına rağmen, Çin ticareti etkileyebilir: “Bu yüzden kontrol ettik.” Habeck Perşembe günkü prosedür hakkında yorum yapmak istemedi: “Bu bir iç hükümet süreci ve bunu hükümete bırakmak istiyorum.”
Medyada dolaşan haberlere göre, Federal Başbakanlık diğer bakanlıkların iradesine karşı anlaşmayı mümkün kılmak istiyor. NDR ve WDR’ye göre, ilgili altı federal bakanlığın hepsi onayı reddetti. Başbakanlığın onay isteğini gündeme almadı.
Anlaşma, Roterdam ve diğer büyük limanlar ile rekabette Hamburg Limanını öne geçirir Hamburg Limanı’nda faaliyet yürüten lojistik firması HHLA ile Cosco Shipping Ports arasında yapılan görüşmeler sonunda, Çinli şirket limanda üç terminalden birinin yüzde 35’lik hissesini 65 milyon dolara satın almak için teklif vermişti. Limanın sözkonusu hissesinin Çinli şirkete satışı konusunda sürece dahil olan 6 bakanlığın tümünün bu hamleye karşı olduğunun belirtildiği haberlerde Sosyal Demokrat Partili Başbakan Scholz’un bu satışı gerçekleştirme konusunda kararlılığını sürdürdüğü ifade edildi.
Hamburg Limanı yetkililerine göre, Çinli şirketle anlaşma, Antwerp ve Rotterdam limanlarına karşı rekabette önemli bir adım olacak. FDP Meclis Grup Başkanı Christian Dürr, Çin’in Almanya’nın ticari ortağı olduğunu belirterek, “Ama Hamburg Limanı dahil otoriter bir rejimin hayati altyapımız üzerinde etki sahibi olmasını yanlış buluyorum. Ülkemizi bağımlı kıldığımızda neler olduğunu hepimiz çok iyi biliyoruz” ifadesini kullandı.
Yeşiller Partisi’nden Anton Hofreiter da, Almanya’nın son 20 yılda Rusya konusunda yaptığı hataları Çin ile ilişkilerinde tekrarlanmaması gerektiğini vurgulayarak, “Hamburg Limanı’nın bir kısmını Çin’e satmak jeostratejik bir hata olur” değerlendirmesinde bulundu.
Alman hükümeti sözcüsü ise satış konusunda nihai kararın henüz verilmediği belirterek, Scholz’un satışta söz sahibi olan bakanlıklar ile henüz fikir alışverişinde bulunmadığını aktardı.
Cosco Shipping Ports, Çin devletine ait China Cosco Shipping Corporation’ın yan kuruluşu ve hisseleri Hong Kong borsasında işlem görüyor. Scholz’un G20 Liderler Zirvesi öncesi gelecek ayın başında bir heyetle Çin’i ziyaret etmesi bekleniyor.
Rusya örneğinden dersler çıkarılsın Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de yaptığı açıklamada Rusya örneğinden ders aldıklarını belirterek Çin ile ilişkilerde hammadde ve teknoloji gibi konularda ekonomik bağımlılıktan kurtulmak istediklerini söyledi. Brüksel’de AB üyesi ülkelerin liderlerini bir araya getiren iki günlük toplantının ardından konuşan Von der Leyen, Çin ile ilişkilerin etraflıca tartışıldığını belirterek bu ülkeyle gerilimin arttığına tanıklık ettiklerini dile getirdi. Von der Leyen ülkeyi yöneten Komünist Parti’nin (ÇKP) 20. Ulusal Kongresi’nde Devlet Başkanı Şi Cinping’in “iddialı rotasını” devam ettirme yönünde mesajlar verdiğini, Çin’in küresel etkisini ve Doğu Asya’da egemenlik kurma misyonunu sürdüreceğinin açık şekilde görüldüğünü ifade etti.
ÇEVRE
21 Kasım 2024ÇEVRE
21 Kasım 2024ÇEVRE
21 Kasım 2024DENİZCİLİK
21 Kasım 2024ÇEVRE
21 Kasım 2024DENİZCİLİK
21 Kasım 2024ÇEVRE
21 Kasım 2024