Mısır’ın Süeyş Kanaldan geçen gemi sayısının artması ile doğal olarak gelirleri de arttı.
Mısır, Ukrayna’daki savaştan olumsuz etkileniyor olsa da, Süveyş Kanalı, petrol ve gaz yüklemek için Körfez’e gidip gelen Batılı ülkelerden büyük gelir sağlıyor.
Ukrayna’daki savaş Mısır’ı olumsuz etkilerken, Süveyş Kanalı için durum farklı. Petrol ve türevlerini aramak için geçen Batılı gemilerin akını nedeniyle tarihindeki en fazla geliri elde etti.
Süveyş Kanalı, 629 milyon dolarla Nisan ayında şimdiye kadarki en yüksek aylık gelirini elde etti. Kanalın navigasyonu, Nisan 2021’deki 1.814 gemiye kıyasla bu yıl aynı ayda 1.929 geminin geçişini görmüştü + 115 gemilik bir fark ve %6,3’lük bir artış. Ayrıca, kanal boyunca 114,5 milyon net ton taşınmıştır – Kanal otoritesinin 1 Mayıs’ta belirttiği gibi, kanal tarihindeki en büyük aylık tonaj.
Süveyş Kanalı İdaresi (SCA) başkanı Usame Rabie, Al-Monitor’a verdiği yazılı yanıtta, Rusya-Ukrayna savaşının ham petrol ticaretini değiştirerek kanaldan geçen petrol tankerlerinin sayısında artışa neden olduğunu söyledi. “Rusya’dan yapılan ithalatı azaltma eğilimi nedeniyle, kuzeye giden ticaret, esas olarak Arap Körfezi’nden Avrupa ve Kanada ithalatındaki artışın bir sonucu olarak arttı. Bu arada, Rusya’nın Avrupa’dan uzak Asya’ya petrol ihraç etme eğilimi nedeniyle güneye giden petrol trafiği arttı” dedi.
Sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) söz konusu olduğunda Rabie, artık daha fazla gazın Süveyş Kanalı’ndan Arap Körfezi bölgesinden kuzeye doğru Avrupa’ya geçtiğini söyledi. “Bu eğilimin devam etmesi muhtemeldir” diye ekledi. Ayrıca Rusya, Amerika Birleşik Devletleri ve Kuzey Afrika’dan Asya ülkelerine giden LNG tankerlerinde “nispi bir artış” görüldü.
Rabie, savaşın ayrıca Rusya ve Ukrayna’dan yapılan ithalat sıkıntısı nedeniyle Asya ve Avustralya’dan Avrupa’ya sevk edilen kuru dökme mallarda – özellikle de kömür, demir ve çelik – artışa yol açtığını söyledi.
Nisan 2022’de SCA, geçen yılın aynı ayına kıyasla kanaldan geçen farklı türdeki gemilerin sayısında önemli bir artış kaydetti. Tankerler %25,8, konteyner gemileri %9 ve sıvılaştırılmış doğal gaz tankerleri %12 arttı.
Rabie’ye göre, kanalın gelirlerindeki artışa katkıda bulunan tek faktör Ukrayna’daki kriz değil. Ayrıca, Şubat 2022’den itibaren transit ücretlerinde %6’lık bir artış ve ayrıca yolcu gemileri dışındaki transit gemiler için Mart ve yine bu Mayıs ayında ekstra ücretler var. “Bu ek ücretlerden elde edilen gelirin yılda 500 milyon doları aşması bekleniyor” diye ekledi.
Süveyş Kanalı, dünyanın en işlek nakliye yollarından biridir. Küresel ticaretin yaklaşık %13’ü, uluslararası konteyner trafiğinin %30’u kadarı bir tonaj kanaldan geçmektedir. Her yıl kanaldan trilyonlarca dolarlık mal geçmektedir.
Mısır Merkez Bankası tarafından yayınlanan en son verilere göre, 2021’de Mısır beş kaynaktan 88,3 milyar dolar döviz kazandı: Süveyş Kanalı, yurtdışındaki Mısırlı işçilerin havaleleri, ihracat, turizm ve doğrudan yabancı yatırım. Su yolu, toplam gelirin %7,1’i olan 6,4 milyar dolar üretti.
Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin bir sonucu olarak, yabancı yatırımcılar bu yıl Mısır’dan milyarlarca dolar çekerek Kahire’yi 21 Mart’ta para birimini neredeyse %17 oranında devalüe etmeye mecbur etti. Savaş aynı zamanda Mısır’ın turizm endüstrisini de olumsuz etkiledi ve ayrıca Mısır’ı yıllarca yalnızca Rus ve Ukrayna buğdayına güvendikten sonra buğday için Hindistan’a yönelmeye itti.
Rabie, 3 Mayıs’ta devlet televizyonuna verdiği röportajda, “Rus-Ukrayna krizinin başlangıcında hem olumlu hem de olumsuz etkilerinin beklenebileceğini söylemiştim. Ama hangisinin diğerinden daha ağır basacağını bilmiyorduk. Durumda. Süveyş Kanalı’nın olumlu etkisi olumsuzdan daha ağır bastı.”
Ülkeler arasında krizler, savaşlar istemiyoruz ama bir krizin sonucu olarak bizim için sonuç bu diyoruz” dedi.
Süveyş Kanalı gelirlerindeki artış, Avrupa Birliği’nin Rusya’dan petrol ithalatını ve rafineri ürünlerini yasaklama önerisiyle örtüşüyor. Bununla birlikte, Al-Ahram Stratejik Araştırmalar Merkezi Ekonomi Departmanı başkan yardımcısı Hüseyin Solaiman, “küresel enerji pazarındaki alternatiflerin çok sınırlı olduğu” için Rus petrol ve gazının yerine Körfez’e güvenmek “abartılı” dedi. Al-Monitor’a anlattı.
Solaiman, Körfez üretimini artırmak için uzun vadeli enerji yatırımlarına ihtiyaç olduğunu kaydetti. “Bütün ülkeler için üretim ve fazlalık verilerine yakından bakıldığında, Rus gaz ve petrol ihracatı ile karşılaştırılamaz. Sonuç olarak, Süveyş Kanalı üzerinden petrol trafiğindeki artışın sadece sınırlı bir oranda olması bekleniyor ve biz bunu bu yılın ilk çeyreğinde zaten görmüş olabiliriz” dedi.
ABD Enerji Enformasyon İdaresi’ne göre, Suudi Arabistan dünya petrol üretiminin %11’ini bu Rusya’nın petrol üretimine eşittir. Onları %4 ile Kuveyt ve Birleşik Arap Emirlikleri izliyor.
Solaiman, Ukrayna’daki savaş ve enerji kaymasının Süveyş Kanalı gelirlerindeki sınırlı artışın ardından, dünyanın yüksek fiyatlar ve düşük büyüme ile karakterize edilen bir stagflasyon durumuna girmesiyle düşüş olacağını söyledi.
Kaynak : Al-Monitor Azza Guergues
ÇEVRE
24 Kasım 2024ÇEVRE
24 Kasım 2024ÇEVRE
24 Kasım 2024DENİZCİLİK
24 Kasım 2024ÇEVRE
24 Kasım 2024DENİZCİLİK
24 Kasım 2024ÇEVRE
24 Kasım 2024