DOLAR 35,2068 0.3%
EURO 36,7672 0.92%
ALTIN 2.968,331,32
BITCOIN 3400456-0,88%
İstanbul

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

NATO VE ABD’DE ZİRKON PANİĞİ

NATO VE ABD’DE ZİRKON PANİĞİ

ABONE OL
20.02.2023 03:31
NATO VE ABD’DE ZİRKON PANİĞİ
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Güney Afrika’nın Rusya ve Çin ile yaptığı ortak deniz tatbikatları, yerel eleştirileri ve Batılı müttefiklerin alarmını körükledi.

Zirkon adlı yeni nesil hipersonik seyir füzesi ile donanmış bu Rus firkateyni, 17 Şubat Cuma günü Durban’a yanaştı. Güney Afrika tatbikatları “rutin” olarak nitelendiriyor. Ancak tamamı NATO veya AB ülkelerinden olan Güney Afrika merkezli altı diplomat kendilerini kınadıklarını söyledi.

Hem Ukrayna’daki savaşın hem de Çin’in kendi kendini yöneten Tayvan’a karşı giderek artan saldırgan duruşunun bir sonucu olarak küresel gerilimler derinleşirken, dünya güçleri Afrika’da nüfuz sahibi olmak için yarışıyor. Bazı Afrika ülkeleri taraf tutmayı reddediyor. Ukrayna konusunda tarafsız bir duruş sergilediğini söyleyen Güney Afrika, geçen yıl Rusya’yı kınayan bir BM kararına oy vermekten kaçınmıştı.

Analistler, Moskova’nın Ukrayna’yı işgalinin birinci yıl dönümüne denk gelen 10 günlük tatbikata ev sahipliği yapmanın riskli bir strateji olduğunu söylüyorlar. Devlet Başkanı Vladimir Putin, ses hızının beş katından daha hızlı hareket edebilen Zirkon’u “durdurulamaz” olarak nitelendirdi.

Rusya’nın TASS haber ajansı da bu ay firkateynin tatbikat sırasında eğitim atışı yapacağını bildirdi.

Rusya savunma bakanlığı yorum talebine yanıt vermedi ve Güney Afrika Ulusal Savunma Kuvvetleri bu raporu yalanladı.

Güney Afrika’yı yöneten Afrika Ulusal Kongresi’nin, birçok Batılı devletin Soğuk Savaş müttefiki olarak gördüğü ırkçı bir apartheid rejimine karşı mücadelesini destekleyen Moskova ile uzun süredir devam eden bağları var.

Çin şu anda Afrika’nın en büyük ikili ticaret ortağı, ancak AB, Güney Afrika ihracatı için açık ara en büyük pazar.

Birçoğu, Pretoria’nın politikasının ekonomik çıkarlarını baltalayabileceğinden korkuyor.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP