DOLAR 34,5467 0.18%
EURO 36,0147 -0.62%
ALTIN 3.005,411,48
BITCOIN 3383547-1,41%
İstanbul

HAFİF YAĞMUR

06:23

İMSAK'A KALAN SÜRE

İNGİLTERE’DEN MUHRİP ALINMASI ORTALIĞI KARIŞTIRDI

İNGİLTERE’DEN MUHRİP ALINMASI ORTALIĞI KARIŞTIRDI

ABONE OL
31.01.2023 09:17
İNGİLTERE’DEN MUHRİP ALINMASI ORTALIĞI KARIŞTIRDI
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye’nin, İngiltere’den Type-23 Firkateyni satın aldığı iddiası Amiraller arasında tartışma başlattı. Emekli Tümamiral Cem Gürdeniz, “Türk milli gemi inşa yeteneği üstün bir seviyede iken, İngiltere’den 35 yaşında tip 23 firkateyn almak intihardır” derken Emekli Tümamiral Cihat Yaycı, “Türkiye’nin bekleyecek vakti yoktur. Yunanistan ile aramızdaki gerginliğin bir çatışmaya dönüştüğü durumda kimse sizin inşası devam eden gemilerimizin tamamlanmasını beklemez” diye gemi alımını savundu.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, 16 Ocak’ta İngiltere’ye bir ziyaret düzenlemiş ve mevkidaşı Ben Wallace ile bir araya gelmişti. İki bakanın görüşmesi sonrası Türkiye’nin, İngiltere’den ikinci el Type-23 Firkateyni satın aldığı iddiası gündeme geldi.
Marin Deal’in haberine göre; Millî Savunma Bakanlığı, İngiliz Kraliyet Donanması’ndan Type-23 firkateynlerinden satın alıyor. Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın ziyaretinin ardından Türkiye ile İngiltere’nin, İngiliz Kraliyet Donanması tarafından aktif olarak kullanılan ve envanterde halihazırda 12 adet bulunan Type-23 firkateynlerine yönelik tedarik anlaşması yaptığı iddia edildi.

‘ONARIM BAKIMI KABUS OLACAK’

Emekli Tümamiral Cem Gürdeniz, söz konusu iddiaya ilişkin Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Türk milli gemi inşa yeteneği üstün bir seviyede iken, İngiltere’den den 35 yaşında tip 23 firkateyn almak intihardır. Tüm sistemlerinin yabancısı olduğumuz bu gemilerin bakım onarımı kabus olacaktır. Donanma İngiltere’den son gemiyi 64 yıl önce aldı. Dilerim haber doğru değildir.” ifadelerini kullandı.

‘ACİL BİR PLATFORM İHTİYACIMIZ VAR’

Milliyet’ten Oğuz Atış’a konuşarak, “Benim gönlüm elbette TF-2000 hava savunma muhribi ve İstif sınıfı fırkateyn projelerinin inşa süreçlerinin çok daha önceden başlatılmış olmasıydı” diyen Emekli Tümamiral Cihat Yaycı ise “Uzun yıllar yerli projeler için çaba gösterdik. Şimdi, TF-2000 ve İstif sınıfının gecikmiş olması, bununla birlikte harekat ihtiyaçlarının iki hatta üç katına çıkmış olması bizim için çok ciddi bir platform ihtiyacı doğuruyor. Bu sonuç çok net olarak karşımızda duruyor. Bir görev için 3 fırkateyne ihtiyacınız vardır. Bu neden bu şekildedir? Bu gemilerin biri bakımdadır, biri görevdedir, bir diğeri de görev değişimine hazırdır. Bu tabloya bakarsak bizim harekat ihtiyacımız arttı ancak fırkateyn sayımız aynı. Korvetler, fırkateynlerle aynı görevi yapabilecek durumda değillerdir. Çünkü biz artık açık deniz bahriyesi olduk. Biz kıyı bahriyesi değiliz. Bugün Libya’nın önünde sürekli gemi bulunduruyoruz. Bunlar çok göz önünde olmadığı için bilinmiyor. Biz bu gemileri bakıma almakta zorlanıyoruz çünkü yerine koyacak başka gemi kalmıyor. Gemilerin bakım saatleri geçiyor ve yıpranıyorlar, çok çabuk eskiyorlar. O zaman bizim acil bir platform ihtiyacımız var ve bunu bir şekilde tamamlamamız lazım. Daha önce de acil ihtiyacımız vardı ve Fransa’dan Burak sınıfı korvetler aldık ve bu gemileri kullanmaya devam ediyoruz. Bugün donanmamızın ihtiyacı olan 28 ila 30 arasında fırkateyndir. Bununla birlikte yeni gemiler geldikçe bazı gemiler hizmetten çekilmektedir. Meselenin böyle bir boyutu da var” sözleriyle Türk Deniz Kuvvetleri’nin yeni platform ihtiyacı olduğunu vurguladı.

‘İHTİYAÇ ESKİSİNDEN ÇOK FAZLA’

Olası bir Type-23 alımının Türk donanmasının devam eden yerli çözümleri gölgelemenin aksine destekleyeceğini düşündüğünü ifade eden Doç. Dr. Yaycı, Type-23’lerin alındığı takdirde devam eden milli gemi inşalarına katkı sağlamak ve aradaki boşluğu doldurabileceğini söyledi. Doç. Dr. Yaycı, “Diğer yandan bu platformlar üretilen milli silah ve platformlara monte edilen araçların kullanılma ve testleri açısında da fırsatlar sunacaktır. Türk Donanmasının acil harekat ihtiyacının karşılanması gerekiyor. Bu noktada elbette maliyeti ve analizleri tam yapılmış alternatifleri değerlendirmek şarttır. Bir fırkateynin inşasına başlanıp hizmete girmesinin ortalama 4 sene sürdüğünü de dikkate almak gerekir. Ayrıca 40 yıldan daha yaşlı GABYA Sınıfı fırkateynlerin milli sistemlerle şu anda en modern fırkateyn düzeyine getirildiğini de unutmayalım. Türk Deniz Kuvvetleri fırkateynlerinin yıllık seyir saatlerinin 6 sene öncesi ile karşılaştırılmayacak düzeyde binlerce saate çıktığını, planlı bakımlarının çok sık geldiğini, dolayısıyla bakıma giren gemilerin yerine göreve devam edecek gemilere ihtiyaç eskisinden çok fazladır” dedi.

‘HIZLICA ADAPTE OLABİLİRİZ’

İngiltere’den yapılacak olası bir Type-23 alımında Türk Deniz Kuvvetleri’nin gemiye hızlıca adapte olacağını ifade eden Doç. Dr. Yaycı, “Biz Burak sınıfı Korvetleri aldığımızda baş topu başta olmak üzere bazı silah sistemlerinde farklılıklar vardı. Tepr (KNOX) ve Gabya sınıfları geldiğinde PHALANX hava savunma sistemleri ile geldiler. Biz o dönem gemilerimizde SEA ZENITH sistemlerini kullanıyorduk. Yani olası bir alımda Type-23 tipi gemilere de hızlıca adapte olabiliriz. Bununla birlikte Türk Savunma Sanayii o kadar gelişti ki bu sistemleri kolaylıkla yerli ve milli sistemlerle değiştirebilecek kapasiteye ulaştı. Bugün Gabya sınıflarında kullanılan komuta kontrol ve silah sistemleri orijinalinden çok farklı hale gelmiştir. Ayrıca Türkiye’nin bekleyecek vakti yoktur. Yunanistan ile aramızdaki gerginliğin bir çatışmaya dönüştüğü durumda kimse sizin inşası devam eden gemilerimizin tamamlanmasını beklemez. Herkes takımlarını hazırlasın, gemi inşasını tamamlasın öyle savaşacağız diye bir durum mümkün olabilir mi?” diye konuştu.

Kaynak : ODATV

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP