Yunanistan, faciadan sonra 3 gün yas ilan etti

Yunanistan, güney kıyısı açıklarında bir göçmen gemisinin enkazından sonra üç günlük ulusal yas ilan etti. En az 78 ceset bulundu ve yüzlerce kişinin daha öldüğüne inanılıyor.

Ülkenin sahil güvenliğinden yapılan açıklamaya göre, Çarşamba günü erken saatlerde en az 78 göçmen boğuldu ve kendilerini taşıyan bir teknenin alabora olması ve Yunanistan'ın Mora bölgesinin batı kıyısı açıklarında batması sonrasında daha fazla kayıp veya ölü olmasından korkuluyor.

Yunan Sahil Güvenliği, İtalya'ya gitmekte olan teknenin Mora Yarımadası'nın güneyindeki Pylos kasabasının yaklaşık 80 km güneybatısında tespit edildiğini belirten bir bildiri yayınladı.

Yetkililer, 104 kişinin kurtarılarak Kalamata'daki liman kentine götürüldüğünü bildirdi, ancak gemi alabora olup battığında gemide toplam kaç kişinin olduğu hala belirsizliğini koruyor.

Batık, bu yıl Yunan sularında meydana gelen en ölümcül kaza.

Olayla ilgili haberler, Yunan partisi Yeni Demokrasi'nin lideri Kyriakos Miçotakis'in Mora'nın batı liman kenti Patra'da Çarşamba günkü kampanya mitingini ertelemesine neden oldu.

Yunanistan'ın geçici başbakanı Ioannis Sarmas, "insan mutsuzluğunu istismar eden acımasız kaçakçıların tüm kurbanları için düşüncelerimizle" üç günlük ulusal yas ilan etti.

Gemide yüzlerce göçmen
Sahil güvenlik sözcüsü Nikos Alexiou, Yunan devlet yayın kuruluşu ERT TV'ye yolcu sayısını doğru bir şekilde tahmin etmenin imkansız olduğunu söyledi. İnsanların aniden bir tarafa hareket etmesinden sonra geminin alabora olduğunun göründüğünü söyledi. "Dış güverte insanlarla doluydu ve içinin de dolu olacağını tahmin ediyoruz" dedi.

"Görünüşe göre gemide tıkış tıkış insanlar arasında bir vardiya olmuş ve gemi alabora olmuş."

Sahil güvenlik yetkilileri, trol teknesinin makinasının Çarşamba günü saat 1.40 civarında bozulduğunu ve bir saatin biraz altında bir süre sonra geminin alabora olmadan önce aniden bir yandan diğer yana yatmaya başladığını söyledi. Dakikalar sonra da gemi battı.

Hayatta kalanların götürüldüğü güneydeki liman kenti Kalamata'nın belediye başkan yardımcısı Ioannis Zafiropoulos, verdiği bilgilerin gemide "500'den fazla kişi" olduğunu gösterdiğini söyledi. Bazı tanıklar, çok sayıda çocuğun gemide olduğunu ve geminin ambarında mahsur kaldığını iddia etti. Bazı güvenilir kaynaklar balıkçı gemisinde 700 civarında kaçak göçmen bulunduğu konusunda hemfikirler.

Devlet yayın kuruluşu ERT, geminin Yunanistan'ın Girit adasının güneyinde yer alan Libya'nın Tobruk kasabasından yola çıktığını ve gemide çoğunluğun "20'li yaşlarında genç erkekler" olduğunu söyledi.

Ancak gemide bulunanların milliyetleri ve teknenin tam olarak nereden kalktığı bilgisi Yunan makamları tarafından henüz doğrulanmadı.

STK: Ölü sayısı önümüzdeki günlerde 'büyük ölçüde artacak'
Norveç STK'sı Ege Boat Report, ölü sayısının önümüzdeki günlerde "önemli ölçüde artacağını" belirterek, trajik olayla ilgili şu açıklamayı yaptı: onların resmi bilgileri.

Yunan sahil güvenliği, Yunan ve İtalyan makamlarının Frontex ile birlikte gemiden Salı günü haberdar edildiğini ve balıkçı teknesine yardım etmek için birkaç girişimde bulunulduğunu ancak gemideki kişilerin yardımı reddettiğini ve İtalya'ya doğru devam etmek istediklerini belirten bir açıklama yaptı.

Yunanistan'ın göçmenlere yönelik politikalarına yönelik eleştirilerinde sık sık dile getirilen STK Aegean Boat Report, olayların böylesine trajik bir şekilde sonuçlanmasını önlemek için geminin yolculuğunda neden daha önce durdurulmadığını sorguladı.

"Bu aşırı yüklü balıkçı teknesinin, varlığından haberdar oldukları için, genellikle yaptıkları gibi, bu tür trajedilerden kaçınmak için neden daha erken bir aşamada durdurulmadığı bilinmiyor" dediler.

Sahil güvenlik ve askeriye ile birlikte bölgede çok sayıda gemi, insanları bulmak ve kurtarmak için görev aldı ve hayatta kalanları ve boğulanları aradı.

Yunanistan açıklarında bir göçmen teknesi faciası daha
Yunanistan, çocuklar da dahil olmak üzere göçmenlerin hayatına mal olan bir dizi başka trajik gemi enkazının ardından son aylarda ilgi odağı haline geldi.

26 Mayıs'ta popüler tatil adası Mikonos açıklarında bir gemi enkazında 9 göçmen hayatını kaybetti. Bu, bir ay önce bir göçmenin hayatına mal olan ve 47 göçmenin daha kurtarıldığı bir olayı takip etti.

Yunanistan'daki toplam sığınmacı sayısındaki azalmaya rağmen, 2023'te şimdiye kadar gelenlerde geçen yıla göre önemli artışlar oldu.

Geçen ay açıklanan rakamlar, ülkeye gelen düzensiz göçmen sayısında her yıl büyük bir artış olduğunu gösteriyor -- 2022'de 2021'e göre %96'lık bir artış.

Belgesiz göçmenlerin Türkiye'den teknelerle Yunanistan'a geçme girişimleri 2022 sonbaharından bu yana artıyor ve Yunan hükümeti hem deniz hem de kara sınırlarında devriye sayısını artırmak gibi güvenlik önlemlerini güçlendirmeye devam ediyor.

Bu ayın başlarında Avrupa Birliği Mültecilerle mücadele komisyonu tarafından Yunanistan, sahil güvenliğini güçlendirmek için 30 milyon Euro'luk ek finansmanın onaylandığını duyuruldu.