YAMAL, ARKTİK DENİZİNİN NÜKLEER KÖPEK BALIĞI
Atom çağının bir çocuğu olan dünyanın ilk nükleer buzkıranı Lenin, 5 Aralık 1957'de Sovyetler Birliği'nde suya indirildi. Başlıca kullanım alanları Kuzeydoğu Geçidi'ni açık tutmak, Kuzey Sibirya'ya mal tedarik etmek ve araştırma yapmaktı. Yirmi yıl sonra, Lenin'in halefi olan nükleer buzkıran Arktika, daha önce yalnızca denizaltıların erişebildiği Kuzey Kutbu'na ulaşan ilk yüzey gemisi oldu. Soğuk Savaş'ın sona ermesi, ilk turistleri bir başka Rus nükleer buzkıranı olan Rossiya ile Kuzey Kutbu'na getirdi. Ancak tüm bu güzellikler ilgiyi hak ediyor ve anlatacak kendi hikayeleri varken, başka hiçbir nükleer buzkıran hayal gücümü Yamal'dan daha fazla etkilemedi.
Omurgası 1986'da Leningrad'da (bugünkü St. Petersburg) Baltık Tersanesi'nde atıldı. Bu tersane, onlarca yıl önce birçok ünlü deniz aracı üretmiş olan güçlü bir kurumdu. Ancak, arada Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla birlikte, Yamal'ın tamamlanması altı uzun yıl sürdü. Rusya'nın ana Arktik endüstriyel güç merkezinin adını taşıyan Yamal, yerli Nenets dilinde "Dünya'nın sonu" anlamına geliyor. Geminin orijinal amacı, Arktik nakliye yollarını serbest tutmaktı, ancak bölgedeki politik değişiklikler rolünü bir destek ve kurtarma gemisine ve Kuzey Kutbu keşiflerine indirgedi.
Boyalı siyah gövdesi, beyaz köpekbalığı dişleri ve kırmızı üst yapısıyla su hattının üzerinde yükselen Yamal, kırdığı buz duvarlarından daha soğuk görünüyor. 148 metre uzunluğunda, 30 metre genişliğinde, 23.000 tonluk deplasmanı ve 75.000 hp'lik maksimum gücüyle hala dünyanın en güçlü buz kırıcılarından biri. Kalın çelik zırhı, aynı anda yalnızca biri çalışır durumda olan iki adet 171.000 kW'lık nükleer reaktöre ev sahipliği yapıyor. Reaktörler, geminin üç elektrik motoruna enerji sağlıyor ve bu motorlar da üç pervaneyi çalıştırıyor. Geminin her yerine dağılmış 86 sensör, gemideki radyoaktiviteyi günün her saati izliyor.
Yamal Havuz'ta
Bazı Rus masallarında olduğu gibi, sonsuza dek kuzey denizlerine hükmetmeye mahkumdur - Yamal, nükleer reaktörlerini soğutmak için Arktik deniz suyunu kullanır ve bu da ekvator çevresindeki sıcak tropikal sular nedeniyle Antarktika'ya taşınmasını imkansız hale getirir. Ancak taze yakıt çubuklarıyla, bir limana uğramadan buz krallığını beş yıl boyunca devriye gezebilir.
Yamal'ın makine dairesi
Geminin çift dış kabuğu vardır ve buzla düzenli olarak temas eden noktalarda kalınlığı 48 mm'ye ulaşır. Yamal, kendi ağırlığını kullanarak beş metre kalınlığa kadar olan buzları kırmak için tasarlanmıştır ancak zaman zaman dokuz metrelik levhaların arasından zorla geçmek zorunda kalmıştır. Geminin güçlendirilmiş pruvası buzun üstünde hareket eder ve buz tabakası ağırlık altında yarılır. Polimerden yapılmış özel bir gövde kaplaması sürtünmeyi azaltır ve iki gövde tabakası arasındaki balast suyu buzun kırılmasına yardımcı olmak için hareket ettirilir. Gerekirse, su hattının altındaki pruvadaki büyük nozullar bu süreci destekleyerek buzu yumuşatmak için saniyede altı metreküpe kadar sıcak su püskürtür. Yamal ayrıca geriye doğru hareket ederken buz kırma yeteneğine de sahiptir.
Yamal, kız kardeşi 50 Let Pobedy'nin yanında
Yazı yazıldığı sırada, gemi Kuzey Kutbu'na 47 kez ulaşmış ve Arktik'i keşfetmek için en güvenli yolcu gemilerinden biri olarak ününü fazlasıyla hak etmiştir. Ayrıca en konforlu olanıdır, engebeli cephesi beklenmedik lüksleri gizler. Yamal, gemideyken aktif kalmak isteyenler için bir spor salonu, basketbol sahası, sauna ve yüzme havuzu ile donatılmıştır. Ayrıca bir kütüphane, dinlenme salonu, yemek salonu ve revir bulunmaktadır. 189 kişilik bir mürettebat sadece 50 yolcu kabiniyle ilgilenmektedir - günümüzün aşırı kalabalık yolcu gemilerine kıyasla oldukça rahat ve samimi bir deneyim.
İster korkutucu köpekbalığı görünümü olsun, ister etkileyici teknik yetenekleri olsun, Yamal hizmetteki en heyecan verici nükleer gemilerden biri olmaya devam ediyor.
NS Yamal, Dünyanın en güçlü gemisi Özellikleri :
Rus "Arktika" sınıfından nükleer enerjili bir buz kırıcıdır. Bu dev gemi, Arktik Okyanusu'ndaki en kalın buzda gezinmek ve geçmek için tasarlanmıştır. İşte NS Yamal hakkında bazı önemli ayrıntılar:
1. Güçlü nükleer reaktör: NS Yamal, muazzam güç sağlayan ve geminin 2,3 metreye (7,5 fit) kadar kalınlıktaki buzdan geçmesine izin veren iki nükleer reaktörle çalışır.
2. Buz kırma yeteneği: Gemi, aşırı Arktik koşullarında sürekli olarak çalışabilir ve bu da onu dünyanın en güçlü buz kırıcılarından biri yapar.
3. Dayanıklılık: En zorlu ortamlara dayanacak şekilde inşa edilen NS Yamal, tehlikeli Arktik sularında güvenli geçişi sağlamak için güçlendirilmiş bir gövde ve gelişmiş navigasyon sistemleri ile inşa edilmiştir.
4. Çalışma menzili: Nükleer güç kaynağı sayesinde NS Yamal, yakıt ikmali yapmadan uzun süreler çalışabilir ve bu da ona önemli bir çalışma menzili ve dayanıklılık kazandırır. NS Yamal, Rus filosundaki diğer nükleer enerjili buz kırıcılarla birlikte, Arktik'teki nakliye rotalarının sürdürülmesinde, bilimsel araştırmaların desteklenmesinde ve gemilerin buzlu sulardan güvenli bir şekilde geçmesinin sağlanmasında önemli bir rol oynamaktadır.
Kaynak: Tershane sayfası