Çin, Tayvan’ın kuzeyini seyre kapattı
Askeri tatbikat yapacağı ve atılacak füze ve roketlerin bölgeden geçecek gemilere zarar vereceği öne sürelerek Tayvan’ın kuzeyini yasak bölge ilan ederek gemilerin bölgede seyretmemesi konusunda uyardı.
Pekin'in üzerinde hak ilan ettiği Tayvan çevresinde büyük çaplı askeri tatbikatlar düzenlemesinden günler sonra, Çin Deniz Kuvvetleri sözcüsü, Pazar günü "olası düşen roket enkazı" nedeniyle gemilerin Tayvan'ın kuzeyindeki bir bölgeye girmesini yasakladı.
Çin'in doğusundaki Fujian eyaletinin Deniz güvenlik idaresi perşembe günü yaptığı açıklamada, Tayvan'ın başkenti Taipei'den yaklaşık 160 kilometre (100 mil) uzaklıktaki bölgenin sabah 9:00 (0100 GMT) ile 15:00 (0700 GMT) arasında kapalı olacağını söyledi.Kapatma süresince gemilerin "girmesinin yasak" olacağını da sözlerine ekledi.
Duyuru, Tayvan Ulaştırma bakanlığının Çarşamba günü Pekin'in "uzay faaliyetleri" nedeniyle adanın kuzeyinde uçuşa yasak bölge uygulamayı planladığını söylemesinin ardından geldi.
Bakanlık, hava kısıtlamalarının Pazar günü 09:30 - 09:57 (0130 - 0157 GMT) arasında geçerli olacağını belirterek, bölgenin "birçok uluslararası rotanın yakınsama alanlarında" olduğunu da sözlerine ekledi.
Bakanlığa göre Çin başlangıçta üç günlük bir kapatma planlamıştı, ancak Tayvanlı yetkililerin itirazları üzerine yumuşadı.
Pekin dışişleri bakanlığı Perşembe günü uçuşa yasak bölgenin uygulanıp uygulanmayacağını doğrulamayı reddetti ve sözcü Wang Wenbin düzenli bir brifingde gazetecilere "yetkili makamlara" atıfta bulunmalarını söyledi.
Yasaklı bölge ile Pekin'in son savaş oyunları arasında herhangi bir bağlantı olup olmadığı belirsiz.
Tayvanlı yetkililer, basının konu ile ilgili görüşlerini sorması üzerine cevap vermeyi şimdilik redderek yorum talebine hemen yanıt vermedi.
Savaş oyunları
Pekin Pazartesi günü, topraklarının bir parçası olarak gördüğü ve bir gün gerekirse zorla ele geçirme sözü verdiği ada demokrasisi Tayvan çevresinde üç günlük askeri tatbikatların sona erdiğini duyurdu.
"Ortak Kılıç" manevraları, Tayvanlı lider Tsai Ing-wen'in geçen hafta ABD'ye yaptığı ve aralarında Meclis Başkanı Kevin McCarthy'nin de bulunduğu iki partiden bir milletvekili grubuyla bir araya geldiği ziyarete yanıt olarak geldi.
Çin Halk Kurtuluş Ordusu (PLA), Tayvan'a hedefli saldırılar ve adayı etkili bir şekilde "kapatacak" bir kuşatma simülasyonu yaptığını söyledi.
PLA'nın Doğu Komutanlığı, operasyonların "gerçek savaş koşulları altında birden fazla askeri kolun entegre müşterek savaş yeteneğini kapsamlı bir şekilde test ettiğini" söyledi.
Ayrıca, Tayvan yönetimindeki Matsu adalarının yaklaşık 80 kilometre güneyindeki Fujian kıyısı yakınlarındaki kapalı bir alanda canlı atış tatbikatları da içermesi bekleniyordu, ancak bu tatbikatların gerçekten yapılıp yapılmadığı net değil.
"Gerçek savaş"
Tayvan'ın ana güvenlik müttefiki olan ABD, Pekin'i Tsai'nin ziyaretine yanıt olarak itidal göstermeye çağırdı. Washington daha sonra Güney Çin Denizi'nin ihtilaflı bölgelerine "seyrüsefer özgürlüğü operasyonu" olarak adlandırdığı bir güdümlü füze avcısı gönderdi.
Çarşamba günü, Çin devlet medyası, Başkan Xi Jinping'in önceki gün bir deniz teftiş gezisi sırasında ülkenin silahlı kuvvetlerini "gerçek muharebeye yönelik askeri eğitimi güçlendirmeye" çağırdığını söyledi.
Ayrı bir gelişmede Pekin, Tayvan'ın bağımsızlığı ve boğazlar arası barışın "birbirini dışlayan" olduğu konusunda uyardı ve gerginliklerden Taipei'yi ve onu destekleyen isimsiz "yabancı güçleri" sorumlu tuttu.