Bangladeş’te muson felaketi
Bangladeş ordusu, ölümcül selden sonra mahsur kalan milyonlara ulaşmaya çalışıyor.
Yetkililer, küçük teknelerdeki askerlerin, şiddetli yağışlar nedeniyle düz ova olarak deniz seviyesinde bulunan ülke ve komşu Hindistan'da dokuz milyondan fazla insanın mahsur kalmasının ardından Pazartesi günü, Bangladeş'teki sular altında kalan kasaba ve köylere yardım malzemesi ulaştırdıklarını söyledi.
Bangladeş'in kuzeydoğu Sylhet idari bölümünde feci sel baskınlarını tetikleyen ve 15 milyonluk nüfusunun yaklaşık dörtte birini hızla yükselen sular ve taşan nehirler arasında mahsur bırakan muson sağanaklarının ardından geçen haftanın sonlarından bu yana en az 32 kişi öldü.
Bangladeş Afet Yönetimi Departmanı Genel Müdürü Atiqul Haque, Reuters'e verdiği demeçte, "Sylhet bölgesinde 122 yılın en kötü sel felaketi" dedi.
Haque, "Ordu ve donanma yetkililerinin sel sularında mahsur kalan daha fazla insana ulaşmasıyla kurtarma ve yardım operasyonları yoğunlaştırıldı." Dedi.
Yerel televizyon görüntüleri, teknelerdeki askeri personelin içme suyu ve binaların üst katlarında barınan insanlar için yiyecek getirmesiyle birlikte, tüm yerleşim yerlerinin büyük bir bölümü kahverengi renge dönen sular altında kaldı.
Hükümet yetkilileri, su arıtma tabletleri ve ilaçların yanı sıra selden etkilenen topluluklara 1.720 ton pirinç ve 58.000 paket kuru gıda ulaştırmaya çalışıyor.
ÇEVRE TEPELER
Hükümet verilerine göre, Pazar günü her biri 970 mm'den (38 inç) fazla yağmur alan Mawsynram ve Cherrapunji gibi dünyanın en yağışlı bölgelerinden bazıları da dahil olmak üzere Hindistan'ın Meghalaya eyaletini çevreleyen tepelerden aşağı akan sular Bangladeş'teki durumu daha da kötüleştirdi.
Devlet tarafından işletilen Hindistan Meteoroloji Departmanı tarafından derlenen verilere göre, Meghalaya ve komşu Assam eyaleti, Haziran ayında ortalamadan %134 daha fazla yağış aldı.
Bangladeş'te yaklaşık 300.000 kişi Sylhet'teki sığınaklara taşındı, ancak dört milyondan fazla insan evlerinin yakınında mahsur kaldı.
Sylhet bölümünün baş yöneticisi Mohammad Mosharraf Hossain, Reuters'e telefonla verdiği demeçte, "Durum hala endişe verici" dedi.
"Yardım malzemeleri sağlamak için çalışmalarımızı yoğunlaştırıyoruz. Şu anda asıl zorluk herkese ulaşmak ve içme suyunun erişilebilirliğini sağlamak."
Sylhet'in Sunamganj semtinde yaşayan Khalilur Rahman, iki katlı evinin zemin katını sel sularının kapladığını söyledi.
43 yaşındaki Rahman, Reuters'e telefonla verdiği demeçte, "Hayatımda hiç böyle sel görmemiştim" dedi ve Perşembe gecesi şiddetli yağmurların başlamasından bu yana elektrik olmadığını da sözlerine ekledi. "Kuru yiyecekler tükeniyor, içme suyu yok."
Eyalet hükümeti, Hindistan'ın Assam bölgesinde yaklaşık iki hafta önce başlayan şiddetli yağışlardan bu yana en az 26 kişinin hayatını kaybettiğini, sel sularının çekilmeye başladığını söyledi.
Ancak, yaklaşık 220.000'i hükümet tarafından işletilen derme çatma barınaklarda kalan 4,5 milyon insan evlerini terk etmek zorunda kaldı. Bir milyon hektardan fazla tarım arazisi sular altında kaldı.
Assam'ın Su Kaynakları Bakanı Pijush Hazarika Reuters'e verdiği demeçte, "Genel sel durumu iyileşiyor."
"Şimdi en büyük zorluk, yerinden edilmiş insanlara ulaşmak ve onlara yardım malzemeleri sağlamak."
Güney Asya'daki komşular son yıllarda artan aşırı hava koşullarıyla karşılaşarak büyük çaplı hasara neden oldu ve çevreciler, iklim değişikliğinin özellikle yoğun nüfuslu Bangladeş'te daha fazla felakete yol açabileceği konusunda uyarıyorlar.